Betonrot, beter voorkomen dan genezen!

Isolatie positief voor woningverkoop
16th January 2018
Dé oplossing tegen muggen: Kruipruimte isolatie!
19th January 2018
Laat alles zien

Betonrot, beter voorkomen dan genezen!

De kruipruimte een ruimte waar je normaal gesproken niet iedere dag komt. Maar als je er dan toch eens een kijkje neemt is het raadzaam eens naar de onderzijde van de vloer te kijken. Wanneer er namelijk roest  te zien is en er afgebrokkelde stukjes beton op de grond liggen, is er in 9/10 gevallen sprake van betonrot…

Voorkomen is beter dan genezen!


Betonrot ontstaat vooral bij vloeren die aan het einde van hun levensduur zijn. Betonrot kan voorkomen worden tijdens de bouw, dit heeft te maken met het verhardingsversneller in het betonmengsel. Een andere manier om betonrot te voorkomen is de bewapening dieper in het beton te plaatsen zodat er minder makkelijk vocht bij de bewapening kan komen. 

Voor betonrot geld hoe minder vocht hoe beter, en laat dat nu net iets zijn waar wij voor kunnen zorgen!

Het isoleren van de kruipruimte voorkomt betonrot omdat de isolatie zorgt voor een droge, vochtvrije kruipruimte. Kruipruimte isolatie is mogelijk op twee verschillende manieren namelijk via vloerisolatie en bodemisolatie. Beide zorgen voor een gezonder klimaat en een besparing op de energierekening, vloerisolatie zorgt naast deze twee voordelen ook voor een 3 tot 4 graden warmere begane grondvloer. 

Betonrot ontdekt?


Als het leed al is geschiet zijn er oplossingen om af te komen van betonrot. Vaak betekent dit dat de gehele vloer verwijderd moet worden en geheel opnieuw moet worden geplaatst. De kosten voor het vervangen van de huidige vloer ligt vaak rond de €4.500,00. In Nederland zijn er helaas een behoorlijk aantal woningen waar sprake is van betonrot in de vloer, namelijk zo’n 110.000 duizend. 

Wanneer je genoodzaakt bent de vloer te laten vervangen is het wellicht handig om direct na te denken over isolatie van de kruipruimte. Zo voorkomt u in de toekomst problemen zoals betonrot en geniet u van nog veel meer voordelen zoals; 

  • Een groener energielabel;
  • Besparing op de energierekening; 
  • Verhoogt comfort in de woning;
  • Minder last van vocht en schimmels in de woning;

Mantavloeren en Kwaaitaalvloeren


Voor informatie over de soort vloer in de woning moeten we terug naar de bouw van de woning. Woningen welke problemen hebben zoals betonrot zijn voornamelijk gebouwd in een bepaalde periode,  dit komt door de samenstelling van het desbetreffende beton. Het beton is te verdelen onder twee soorten namelijk; 

Matavloeren zijn vloersoorten van de firma Betonindustrie Woerden B.V. Door de samenstelling van deze vloeren kunnen er na behoorlijk wat jaren toch problemen met deze vloer ontstaan. Er brokkelen stukken beton af. Helaas is de reparatie of vervanging van de vloer behoorlijk kostbaar, en omdat het bedrijf anno 2017 failliet is moet u als eigenaar de kosten uit eigen portemonnee voldoen.  Deze vloeren werden vooral gelegd in woningen met een bouwjaar van 1965 tot 1981.

Kwaaitaalvloeren is tevens de vloerensoort die vooral gelegd werden in woningen met een bouwjaar van 1965 tot 1981. De betonnen systeemvloer van de firma Kwaaitaal Vormbeton kent helaas het zelfde probleem als de mantavloer.  Deze problemen doen zich voor door het gebruik van calciumchloride tijdens het productieproces. 

SCHOTGROEP Isolatie zorgt voor een passende oplossing!


Ben je benieuwd hoe de kruipruimte van jouw woning ervoor staat en wil je de problemen die betonrot met zich meebrengt voor zijn? SCHOTGROEP Isolatie voorziet jou graag van de juiste isolatie oplossingen voor in de kruipruimte. Neem contact op met één van onze isolatie specialisten, met jouw wensen en de situatie van de woning in het achterhoofd, zorgen wij voor een passende oplossing!

Comments are closed.