Energieneutrale woning

Verdwijnt bodemisolatie naar de buren?
19th April 2018
Obstakels in de kruipruimte
3rd May 2018
Laat alles zien

Energieneutrale woning

De energiekosten blijven naar verwachting de komende jaren stijgen, hierdoor zullen jij en ik de komende jaren als maar meer gaan betalen voor het gebruik van gas en energie. Het is daarom heel fijn als we deze kosten kunnen verlagen, of zelfs ervoor kunnen zorgen dat we geen energiekosten meer hoeven te betalen. Dit is mogelijk met een energieneutrale woning.

Energieverbruik

In een milieuvriendelijke, energieneutrale woning heb je een hoog wooncomfort, is het gelijkmatig warm en heb je geen last van tocht. 15% van de opgewekte energie wordt in Nederland verbruikt in woningen. Met een aantal aanpassingen kan dit percentage verlaagd worden, hierbij kan je denken aan;

  • Nieuwe zuinige ketel
  • Betere woning isolatie

Veel woningeigenaren hebben de afgelopen jaren al hun steentje bij gedragen aan het verlagen van de energierekening doormiddel van het aanschaffen van isolatie, een nieuwe ketel of het laten plaatsen van zonnepanelen. Het kan nog duurzamer namelijk een woning die meer energie opwekt dan dat het verbruikt. Zo’n woning noemen we energie neutraal.

Energieneutrale woning

In Nederland hebben we al tientallen woningen die energieneutraal zijn en in de komende jaren staan er zeker 100den op de planning ‘energieneutraal’ gebouwd te worden. Het belangrijkste kenmerk van een energieneutraal huis is dat de woning meer energie opwekt dan dat het verbruikt. Dit is te realiseren door het verbruik van energie zo laag mogelijk te houden en door energie duurzaam, zelf, op te wekken.

Wanneer je een woning wilt verbouwen naar het standaard energieneutraal dan is het nodig volgende onderdelen toe te passen;

  • Zeer goede woning isolatie, hierbij moet gedacht worden aan vloer, bodem, spouw en dakisolatie.
  • Het laten plaatsen van HR++ of triple glas
  • Het laten installeren van een ventilatiesysteem, met warmteterugwinning.
  • De naden en kieren goed te dichten
  • Het laten plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler
  • Zonnepanelen laten plaatsen die zorgen voor stroom, die je verbruikt voor alle apparaten in de woning en bijvoorbeeld de warmtepomp.
  • Ook is het nodig diverse meetapparatuur toe te passen, hiermee kun je precies zien wat er opgewekt wordt en hoeveel daarvan verbruikt is.

Begin bij het begin         

Ben je er klaar voor om het milieu een handje te helpen en daarnaast ook nog eens een flinke smak geld te besparen? Dan is het tijd om te starten met het besparen van energie. Begin bij het begin, en hiermee bedoelen wij ga eerst bijvoorbeeld energie besparen door energiebewust te leven en ervoor te zorgen dat de woning goed geïsoleerd is. Isolatie zorgt ervoor dat de woning minder uitstoot en de gecreëerde warmte of juist koelte beter binnenshuis houdt. Hierdoor zal er minder energie verbruikt worden en dat zorgt voor een beter milieu en een besparing op de energierekening.  Wil je meer informatie over woning isolatie? Kijk dan snel verder op onze website.

Comments are closed.