Het Energielabel, van E naar B!

Beursdagen SCHOTGROEP
8th November 2017
Isoleren en besparen
16th November 2017
Laat alles zien

Het Energielabel, van E naar B!

Brrr… de winter staat weer voor de deur! En vanochtend hebben we weer voor het eerst mogen krabben. Ondanks de kou buiten proberen we er altijd voor te zorgen dat het binnen lekker warm blijft. Velen onder ons houden de woning warm met de gestookte warmte van de kachel, maar waarom zorgen we niet voor een soort ‘winterjasje’ voor onze woning, zoals we dit ook voor onszelf doen ? Het ‘winterjasje’ voor een woning noemen we woningisolatie, de isolatie zorgt ervoor dat de woning langer warm blijft. En een groot voordeel van isoleren is dat het niet alleen zorgt voor een lekkere warme woning maar ook nog eens positief is voor het energielabel van de woning. En daarover vertel ik je graag meer.

Het energielabel in het algemeen


In 2015  hebben alle woningeigenaren in Nederland het energielabel ontvangen, en vanaf 1 januari 2015 is een definitief energielabel bij verkoop van de woning verplicht. Het energielabel is door de Rijksoverheid uit gegeven om de woningeigenaren bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn op het gebied van energiebesparing.

Het energielabel loopt van de letters A tot G. Label A staat voor een energie zuinige woning en is aangegeven met de kleur groen, label G staat voor een energie onzuinige woning en is aangegeven met de kleur rood.

Een voorlopig energielabel definitief maken


De energielabels die in 2015 zijn uitgegeven door de Rijksoverheid zijn voorlopige labels. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op een aantal standaard kenmerken van de woning, en bij het definitief maken van het label kan er, door de beoordeling van de expert, een heel ander label uitkomen.

Tevens is het verplicht het voorlopige label, bij verkoop, definitief te maken. Doe je dit niet riskeer je een behoorlijke boete, en dat zou zonde zijn!

Voorlopig energielabel


Zoals net al even kort naar boven kwam is het voorlopige label in 2015 uitgegeven door de Rijksoverheid en is het label gebaseerd op een aantal standaard kenmerken. Bij deze kenmerken kan je denken aan het bouwjaar, het type woning en de woning oppervlakte. Er geen rekening gehouden met reeds aangebrachte na- isolatie, een zuinige ketel of andere energiezuinige maatregels.

Definitief energielabel


Bij het definitief maken van het energielabel, omdat bijvoorbeeld de woning de verkoop in gaat, wordt pas exact beoordeeld hoe energiezuinig de desbetreffende woning is.

Het definitieve energielabel kan online worden aangevraagd. Deze aanvraag wordt persoonlijk, door een expert,  behandeld en daarom is het raadzaam zo veel mogelijk bewijs mee te leveren van de uitgevoerde werkzaamheden. (facturen, offertes, foto’s e.d.) De expert checkt alle gegevens en neemt alles eens flink onder de loep of het écht verschil maakt en zorgt voor een vermindering van het energieverbruik.

De zaken waar de expert voornamelijk naar kijkt zijn;

  • Is er een HR- ketel in de woning aanwezig ?
  • Zijn er zonnepanelen aanwezig ?
  • Zijn de muren, de vloer of het dak voorzien van na- isolatie ?

Van label E naar B, tijd om geld te besparen!


Het energielabel van de woning is, ondanks het definitief maken, toch niet echt wat je had gehoopt…? Dat kan, maar gelukkig zijn daar heel veel oplossingen voor.

Woningisolatie is één van de opties als je energie en dus geld wilt besparen en tegelijkertijd wilt zorgen voor een groener label. Isolatie zorgt ervoor dat de invloeden van buiten niet langer de woning intrekken en je dus langer geniet van de gestookte warmte.

Woningisolatie bestaat uit verschillende maatregelen zoals;

Alle isolatiemaatregelen zorgen voor een besparing op de energie en dus voor een groener energielabel.

TIP! Heeft u een aantal jaren geleden isolatie laten aanbrengen? Dan kan het zomaar zijn dat deze isolatie zijn werking heeft verloren… Laat deze isolatie dan verwijderen en vervangen door een goed isolatiemateriaal, zodat je weer kunt genieten van de voordelen!

Naast het aanbrengen van isolatie zijn er nog tal van andere manieren om de energierekening te verlagen. We stoken allemaal wel eens voor de vogeltjes, laten allemaal het licht wel eens branden in de kamers waar we niet zijn. Ja… wees maar eerlijk jij ook.  Hierdoor verbruiken we onnodig meer energie!

Ga bewust om met energie en sleep dat groene energielabel in de wacht! Om een begin te maken aan het besparen hier een paar energiebesparende tips!

  • Zet de kachel 1 graadje lager, daarmee bespaar je zo €90,00 op jaarbasis;
  • Zet het licht uit in kamers waar niemand is;
  • Houdt ramen en deuren gesloten als de verwarming aan staat en stook niet voor de hele buurt;
  • Vervang de huidige verlichting door LED verlichting, daarmee bespaar je al snel zo’n €100,00 op jaarbasis;
  • Kijk eens naar de mogelijkheden van woningisolatie, zonnepanelen of een zuinigere ketel;

Comments are closed.