Isoleren, let op het bouwjaar!

Isoleren, doe het nu!
7th December 2017
Verduurzaming duurder voor lagere inkomens
10th January 2018
Laat alles zien

Isoleren, let op het bouwjaar!

Dat onvoldoende isolatie een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat is, is bij de meeste van ons wel bekend. Maar wat kan je doen om de isolatie van de woning te verbeteren en waar moet je dan precies op letten ?

Hoeveel energie je kan besparen hangt helemaal af van het huidige isolatie materiaal en het stookgedrag. Een gemiddelde tussenwoning kan honderden euro’s besparen met de verschillende maatregelen.

Wat valt er te isoleren in jouw woning ?

Welke isolatiemaatregelen er mogelijk zijn in jouw woning hangt af van het bouwjaar van de woning. Weet je het bouwjaar niet uit je hoofd ? Dan kan je bijvoorbeeld het energielabel van de woning raadplegen, hierop staat het bouwjaar vermeld.

Woningen van vóór 1974

Woningen met een bouwjaar van vóór 1974 zijn, in de meeste gevallen, gebouwd zonder isolatie. Het kan zijn dat de woningstichtingen of vorige eigenaren wel het één en ander aan de woning hebben verbeterd, hierbij kan je denken aan dubbel glas en (matige) dakisolatie.
Uit de praktijk blijkt dat veel, in het verleden aangebrachte, isolatie niet meer voldoet aan de eisen en zijn isolatiewaarde heeft verloren.

Heb je een woning met een bouwjaar van voor 1974 zijn er dus behoorlijk wat mogelijkheden en is het zeker raadzaam de woning isolatie eens onder de loep te laten nemen door een isolatie inspecteur.

Woningen tot bouwjaar 1982

De woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met matige spouwmuurisolatie en dakisolatie. Tevens zijn er op de beneden verdieping  ramen geplaatst met dubbel glas maar helaas op de bovenverdieping met enkel glas.

Woningen tot 1982 zijn energiezuiniger en comfortabeler te maken door vloerisolatie te laten instaleren, ook is het mogelijk de huidige beglazing te laten vervangen door HR++ glas.

Woningen vanaf 1982 tot 2000 en daarna

Woningen vanaf 1982 zijn gebouwd met matige tot goede isolatie en tijdens de bouw zijn alle ramen geplaatst met dubbel glas. Omdat de, tijdens de bouw aangebrachte, isolatie in de meeste gevallen prima voldoen aan de eisen is het niet noodzakelijk extra te isoleren.

Wil je zeker zijn dat de isolatie in jouw woning voldoet aan de eisen en nog steeds zorgt voor een behoorlijke besparing is het mogelijk een isolatie specialist een inspectie te laten uitvoeren.

Woningen van na 2000 hebben uitstekende isolatie. Verbeteringen zijn niet meer nodig. Extra vloerisolatie kan een overweging zijn als er vloerverwarming wordt aangelegd. Bij woningen vanaf 2000 is de mogelijkheid er de woning energiezuiniger te maken met zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler.

Aandachtspunten 

Wanneer je optimaal wilt genieten van de voordelen van woning isolatie is het belangrijk rekening te houden met de volgende punten;

  • Kies voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde
  • Zorg voor goede installatie van het product, zonder koudebruggen, hierdoor voorkom veel problemen
  • Wanneer je kiest voor HR++ glas is het raadzaam de spouwmuur ook te isoleren, anders wordt de muur kouder dan het raam en dat kan zorgen voor schimmel.
  • Zorg voor goede ventilatie

Meer informatie 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden of wil je een woning inspectie die de huidige situatie in kaart brengt ? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via 078-677 70 25 of stuur ons een mail, wij komen graag bij je langs!

Comments are closed.