Meekijken met..

Hoge energierekening door aanhoudende kou
2nd March 2018
Slimme meter
7th March 2018
Laat alles zien

Meekijken met..

Bij het uitvoeren van een thermografisch onderzoek komt veel kijken en er moet zorgvuldig te werk worden gegaan, daarom is het ook van belang dat je weet wat je als resultaat wilt. Bij het maken van een thermografisch onderzoek moet er op de volgende aspecten worden gelet.

 

VIDEO: Kijk mee met een thermografisch onderzoek

 

 

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je rekening houdt met de weersomstandigheden tijdens het onderzoek, er zijn vele factoren die een infraroodbeeld kunnen beïnvloeden, dus moet er een moment worden gevonden waarop de weersgesteldheid  zo min mogelijk invloed heeft. Vervolgens is het van belang om de bewoner op de hoogte te stellen van het bezoek, zodat de hele gevel toegankelijk kan worden gemaakt. Het meest belangrijke is om een doel te stellen waarvoor je het onderzoek uitvoert, dit moet je tijdens de uitvoering altijd in het achterhoofd houden.

 

Uitvoering

Als je het onderzoek gaat uitvoeren, moet de camera van tevoren op de juist manier worden ingesteld. De eerste parameter waar rekening mee moet worden gehouden is de emissiegraad, dit heeft te maken met het soort oppervlak waarmee je te maken hebt. Ieder oppervlak heeft een andere mate van reflectie, zo kan een verkeerde emissiegraad onjuiste uitkomsten opleveren.

De tweede parameter is de gereflecteerde temperatuur, simpel gezegd is dit de buitentemperatuur, hier in kan weinig fout gaan maar hij moet niet vergeten worden.

De laatste parameter is de afstand tussen de camera en het object.

Als bovenstaande gegevens zijn ingevoerd, is de camera klaar voor gebruik. De juiste positie kiezen is essentieel, je moet zorgen dat het hele object te zien is op de afbeelding. Ook is het van belang dat de camera goed wordt stilgehouden, hiervoor wordt aanbevolen om deze met twee handen en gestrekte armen gepositioneerd te houden.

De beste omstandigheden om een thermografisch onderzoek te houden zijn voor zonsopkomst, wanneer het windstil en droog is. Neerslag en wind kunnen invloed hebben op de foto, evenals de zon. Wanneer de zon schijnt is de kans groot dat er schaduwen ontstaan, zodra deze op het object te zien zijn is de foto niet meer betrouwbaar. Deze factoren kunnen er voor zorgen dat je een vertekend beeld van de werkelijkheid krijgt en dat het resultaat niet juist is.

 

Verwerking

Wanneer het onderzoek heeft plaatsgevonden kunnen de foto’s worden verwerkt in het daarvoor bestemde programma. Hierin kan de soort foto nog worden gewijzigd en kunnen aanpassingen worden toegepast. Ook kan dit programma rapporten genereren om het resultaat zo overzichtelijk mogelijk weer te geven en eenvoudig het de foto te onderbouwen valt.

Resultaat

Het draait uiteraard altijd om het resultaat en een beeld zegt meer dan duizend woorden, dus een infraroodbeeld is de ideale manier om iets aan te tonen. Met zo’n infraroodbeeld kan bijvoorbeeld worden aangetoond dat een spouwmuur egaal is opgevuld en dat er geen isolatielekken aanwezig zijn. Ook kan een onderzoek aanwijzen waar in de muur zich schimmel of warmteverlies bevindt zodat dit zo efficiënt mogelijk kan worden aangepakt. Ook voor u kan een thermografisch onderzoek uitkomst bieden wanneer u last heeft van ongemakken vanuit de spouwmuur.

Comments are closed.