RC WAARDE / ISOLATIEWAARDE

De Rc- waarde is een belangrijke term als we het hebben over woning (isolatie). Het is dan ook belangrijk dat u weet wat de Rc- waarde betekent. De eisen en normen voor het isoleren van woningen worden hoger en er komen steeds meer regels en wetten. Hetzelfde geldt voor het isoleren van bedrijfspanden.

Als we het internet doorspitten komen we vooral veel technische informatie tegen als het neerkomt op RC- waarde. Maar wat is dat dan, de RC- waarde bij isolatie? De isolatiewaarde (R- waarde) van een bepaald materiaal geeft aan in welke mate het isoleert, wat de isolatiewaarde is van een bepaald isolatiemateriaal. Wanneer we het hebben over de RC Isolatiewaarde zegt dat iets over de warmteweerstand van een complete constructie. Een spouwmuur of een dak zijn bijvoorbeeld een constructie. Eigenlijk geeft de RC- waarde weer hoe groot het isolerend vermogen is van de hele constructie. Dus zowel van het dak, het materiaal als alle bijbehorende zaken.

Minimum eisen Rc- waarde woning isolatie

Hoe hoger de RC- waarde van een woning of pand hoe beter het thermisch geïsoleerd is. Wanneer is een RC- waarde hoog en wanneer laag? Voor de schillende onderdelen van een woning of pand verschillen de te hanteren RC- waarde. Zowel voor de dak, gevel, vloer of buitenmuur etc. verschillen de normen. Ieder deel van de constructie vereist z’n eigen eisen en richtlijnen.

Vanuit het bouwbesluit zijn er minimumeisen gesteld. Hierbij wordt wel onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en renovatie.

Richtlijnen nieuwbouw woningen/ panden

Vloer: RC-waarde minimaal 3,5 m2K/W
Gevel: RC-waarde minimaal 4,5 m2K/W
Dak: RC-waarde minimaal 6,0 m2K/W

Richtlijnen isolatie van bestaande bouw

Vloer: RC-waarde minimaal 2,5 m2K/W
Gevel: RC-waarde minimaal 1,3 m2K/W
Dak: RC-waarde minimaal 2,0 m2K/W

Mocht u aan de slag gaan met het isoleren van uw woning dan is het raadzaam in de offerte te controleren of de isolatiemaatregel voldoet aan de richtlijnen.

Meer informatie over de Rc- waarde

Nu u weet dat de isolerende waarde, ook wel Rc- waarde, zeer belangrijk is bij het isoleren van uw woning, kunnen we u voorstellen dat u meer informatie wilt op basis van uw woning. Vraag hiervoor een vrijblijvende inspectie aan door één van onze isolatie adviseurs.

Tijdens een vrijblijvende inspectie komt één van onze isolatieadviseurs de woning inspecteren en de mogelijkheden met u bespreken. Wanneer onze collega terug komt op kantoor stelt hij een vrijblijvende offerte voor u op, hierin is de Rc- waarde te vinden die behoort bij uw woning en het gekozen isolatie product.

Tip van onze isolatiespecialist

“Goedkoop is duurkoop, goede isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde zijn nu eenmaal niet de aller goedkoopste. Kies altijd voor een product met een hoge isolatiewaarde, zo zijn een besparing op de energierekening en een verhoging van het comfort gegarandeerd”

Wilt u een afspraak inplannen, voor een vrijblijvende inspectie, met één van onze isolatie specialisten dan kunt u contact met ons opnemen via 078-677 70 29. Ook is het mogelijk uw gegevens achter te laten via de (contactpagina). Wij komen graag bij u langs!

Summary
Review Date
Reviewed Item
RC waarde & Isolatiewaarde
Author Rating
51star1star1star1star1star