RC WAARDE / ISOLATIEWAARDE

 

RC-waarde / Isolatiewaarde

Weet u wat de RC waarde betekent wanneer we het hebben over de isolatie van woningen en bedrijfspanden? De eisen en normen voor woningen worden hoger en er komen steeds meer regels en wetten. Hetzelfde geldt voor het isoleren van woningen. Zeker voor isolatie gelden steeds strengere richtlijnen.

Als we het internet doorspitten komen we vooral veel technische informatie tegen als het neerkomt op RC-waarde. Maar wat is dat dan, RC-waarde bij isolatie? De isolatiewaarde (R-waarde) van een bepaald materiaal geeft aan in welke mate het isoleert, wat de isolatiewaarde is van een bepaald isolatiemateriaal. Wanneer we het hebben over de RC Isolatiewaarde zegt dat iets over de warmteweerstand van een complete constructie. Een spouwmuur of een dak zijn bijvoorbeeld een constructie. Eigenlijk geeft de RC-waarde weer hoe groot het isolerend vermogen is van de hele constructie. Dus zowel van het dak, het materiaal als alle bijbehorende zaken.

Kortom:

Hoe hoger de RC-waarde van een woning of pand hoe beter het thermisch geïsoleerd is. Wanneer is een RC-waarde hoog en wanneer laag? Voor de schillende onderdelen van een woning of pand verschillen de te hanteren RC-waarde. Zowel voor de dak, gevel, vloer of buitenmuur etc. verschillen de normen. Ieder deel van de constructie vereist z'n eigen eisen en richtlijnen.

Enkele richtwaarden uit het bouwbesluit (van kracht sinds 1 januari 2015) zijn:

Vloer: RC-waarde minimaal 3,5 m2K/W
Gevel: RC-waarde minimaal 4,5 m2K/W
Dak: RC-waarde minimaal 6,0 m2K/W
Mocht u aan de slag gaan met het isoleren van uw woning dan is het raadzaam bij het aanschaffen van isolatiematerialen en het laten plaatsen van isolatie om te controleren of de materialen en de plaatsing wel voldoen aan de richtlijnen. Lees hier alles over vloerisolatie.

MEER INFORMATIE?
NEEM CONTACT OP