Slimme meter

Meekijken met..
2nd March 2018
Waar op te letten bij woning isolatie
13th March 2018
Laat alles zien

Slimme meter

Een slimme meter, de digitale energiemeter die automatisch het energieverbruik doorgeeft aan de netbeheerder. Voor eind 2020 krijgen alle huishoudens en kleine bedrijven een slimme meter aangeboden.

Maar zoals bij iedere verandering schieten er ook vast bij jou een hoop vragen omhoog. Wij geven je dan ook graag wat meer informatie, en hopelijk de antwoorden op je vragen. 


De werking van de slimme meter


De slimme meter meet automatisch de standen van uw elektriciteit en gas. Deze worden zes keer per jaar doorgegeven aan de netbeheerder. Dit betekent dat je zelf niet meer met een zaklamp de meterkast hoeft in te duiken en daarna de meterstanden kaart op de bus hoeft te doen. Klinkt goed!

Vanaf eind 2017 krijgen huishoudens met een slimme meter op een makkelijke manier meer inzicht in hun energieverbruik. Uit onderzoek blijkt dat mensen nog meer energie besparen  wanneer ze vaak inzicht hebben in het energieverbruik.

De voor- en nadelen

Zoals aan eigenlijk alles heeft ook de slimme meter zijn voor- en nadelen. Één van de grootste voordelen van de slimme meter is dat je de standen van de energie- en gasmeters niet zelf niet meer hoeft door te geven aan de energieleverancier. Je krijgt daarnaast zelf automatisch een overzicht van het verbruik en de eventuele kosten hiervan.

Het nadeel van een slimme meter is de kosten die hieraan verbonden zijn. Ook al betaal je voor de huidige meter ook een soort van huur, zal de slimme meter naar waarschijnlijkheid iets duurder zijn.
Om gebruik te maken van alle mogelijkheden die een slimme meter met zich meebrengt is het noodzakelijk extra diensten bij de energieleverancier af te nemen. Hierbij kun je denken aan een slimme thermostaat of een app op je telefoon.

Waarom is de slimme meter ingevoerd?


De slimme meter is ingevoerd zodat jij en ik, als consument, meer inzicht krijgen in ons gas- en energieverbruik. Daarnaast is het installeren van slimme meters noodzakelijk om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomt.

Omdat steeds meer woningeigenaren zelf energie opwekken doormiddel van bijvoorbeeld zonnepanelen is het belangrijk inzicht te krijgen in het verbruik van de energie geleverd door traditionele energieleveranciers. Via de slimme meters is dit allemaal mogelijk.

Slimme meter en besparen


De slimme meter zorgt voor bewustwording van energieverbruik, dit is belangrijk voor het besparen van energie. Omdat energie steeds duurder wordt en slecht is voor het milieu zal besparing hiervan een steeds grotere rol gaan spelen.

Woning isolatie kan naast het verhogen van het wooncomfort zorgen voor een forse besparing op de energierekening.  Wil jij ook genieten van een comfortabele woning en besparen op je energierekening? Neem dan contact op met SCHOTGROEP Isolatie.

Comments are closed.