Spouwmuurisolatie checklist

Verwijderen oude spouwmuurisolatie
22nd January 2018
Groen energielabel loont!
26th January 2018
Laat alles zien

Spouwmuurisolatie checklist

Je bent tot het besluit gekomen je woning te gaan verduurzamen door spouwmuurisolatie te laten aanbrengen. Gefeliciteerd! Deze keuze gaat zorgen voor een behoorlijke besparing op de energiekosten en een verhoging op het wooncomfort. Omdat het belangrijk is om te kijken of de spouwmuur geschikt is voor na- isolatie hebben wij een korte checklist samengesteld.

Wel- of niet geïsoleerd?


In het verleden zijn er bij vele woningen de spouwmuren al eens opgevuld, dit hoeft geen probleem te zijn want in vele gevallen kan er nogmaals isolatie materiaal worden aangebracht. Omdat de oude isolatie vaak verzakt, verpulverd of verpoedert blijkt te zijn kan dit zorgen voor problemen. Weet je niet zeker of er oude spouwmuurisolatie aanwezig is ? Laat een gespecialiseerd isolatiebedrijf een inspectie uitvoeren, zo kom je niet voor verassingen te staan!

Regenwater…


Voordat er spouwmuurisolatie wordt aangebracht is het raadzaam het voegwerk, de gevel en de goten goed te controleren. Wanneer deze zaken niet in orde zijn kan je er beter voor kiezen deze eerst aan te pakken. Regenwater is slecht voor het isolatiemateriaal en zorgt voor vochtoverlast in de woning. Dit kan zorgen voor vocht- en weerplekken op de binnenmuren.

Tevens is het belangrijk dat de gevel opzicht in goede staat is, een gevel in slechte staat kan in combinatie met isolatie ook zorgen voor vervelende problemen.

Rommel in de spouw?


Tijdens de bouw kan het zomaar zijn dat de spouw niet geheel netjes is achter gelaten. Voor de perfecte isolatie is het belangrijk dat er zo min mogelijk koudebruggen ontstaan. Koudebruggen zijn gedeeltes waar de isolatie onderbroken wordt, deze onderbrekingen zorgen voor een minder goed resultaat. Op de plek van een koudebrug ontsnapt er namelijk warmte.

Vanaf buiten is het helaas niet te zien hoe de spouw er van binnen uitziet. Gelukkig is er een manier om toch te beoordelen of- en wat er in de spouw bevindt. Een endoscoop biedt in dit geval een uitkomst, hiermee is het mogelijk via een gaatje in de gevel een kijkje te nemen in de spouwmuur.

Rommel in de spouw kan gezien worden als bijvoorbeeld; puin of cementresten. Wanneer de spouw erg rommelig is er daarom veel koude bruggen zullen ontstaan is het raadzaam te kiezen voor een andere manier van (muur)isolatie.

Vochtige kruipruimte?


In sommige gevallen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur, mocht dit het geval zijn is het belangrijk een andere ventilatie mogelijkheid aan te brengen. Een slechte ventilatie in de kruipruimte zorgt namelijk weer voor hele andere vervelende problemen, en deze kun je met goede ventilatie voorkomen.

Goede ventilatie in de kruipruimte is bijvoorbeeld belangrijk tegen het voorkomen van; schimmels vocht- en weerplekken en het rotten van de vloerbalken. Wanneer je ervoor kiest een inspectie te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf is het raadzaam dit puntje even kenbaar te maken. De specialisten kunnen onderzoeken hoe de kruipruimte wordt geventileerd en of daar iets aan veranderd moet worden.

Spouwmuurisolatie voor uw woning!


Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor jouw woning ? Vraag dan een vrijblijvende inspectie aan bij SCHOTGROEP Isolatie, onze specialisten zorgen voor een eerlijk advies op maat!

Comments are closed.