Ventilatie is 100% essentieel

Alles wat u moet weten over vloerisolatie
20th October 2017
Het nieuwe regeerakkoord
27th October 2017
Laat alles zien

Ventilatie is 100% essentieel

Goede woning Isolatie zorgt voor een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Maar als u de woning heeft geïsoleerd moet u er rekening mee houden dat goede ventilatie noodzakelijk is. Woningen zonder isolatie kunnen de gestookte warmte, de geproduceerde CO2 nog enigszins kwijt. Geïsoleerde woningen raken de gestookte warmte en de geproduceerde CO2 veel minder snel kwijt omdat de woning zichzelf niet meer kan voorzien van frisse lucht.


Waarom is ventileren noodzakelijk ?


Ventilatie zorgt voor  frisse lucht in de woning. In een actieve woning wordt namelijk behoorlijk veel uitstoot geproduceerd, en deze ‘vervuilde en vochtige’ binnenlucht moet de woning uit en vervangen worden door frisse lucht. Op deze manier blijft het klimaat in de woning gezond.

Vocht, schimmels en andere vervuiling door onze dagelijkse bezigheden zorgen voor een ongezonde woning.  Bij luchtvervuiling binnenshuis kunt u denken aan;

  • Waterdampen door activiteiten zoals douchen, het drogen van de was of afwassen
  • Uitgeademde lucht
  • Luchtjes die ontstaan tijdens het koken
  • Rook van kaarsjes of bijvoorbeeld sigaretten

Bovenstaande vervuilingen zijn schadelijk voor onze gezondheid en dus noodzakelijk om af te voeren.

De juiste manier van ventileren


Bij de bouw of renovatie van veel woningen zijn al luchtroosters aangebracht boven ramen en deuren, dit is een simpele maar zeer goede oplossing. De schuifjes kunnen gemakkelijk open of dicht gezet worden. Deze constante stroom van frisse lucht zorgt voor de afvoer van de vervuilde lucht en voorkomt vocht en schimmels.

In sommige ruimten, vaak in toilet, keuken of badkamer, zijn elektrische ventilatiesystemen aanwezig. Deze zorgen in de juist wat vochtigere ruimten voor een goede ventilatie, minder vocht en voorkomen daardoor schimmels.

Een halfuurtje openzetten van de ramen of deuren is niet voldoende, ramen en deuren zijn een korte termijn oplossing. Sluit u de deuren en ramen weer ? Een half uur daarna is het effect niet meer merkbaar. Ventileren betekent 24 uur per dag 7 dagen in de week in lucht verversen.

Plak nooit en te nimmer de ventilatieroosters dicht! Een woning moet kunnen ‘ademen’ en dat is niet alleen essentieel voor uw gezondheid maar ook voor die van de woning.

Voorkomen is beter dan genezen


Slecht geventileerde woningen hebben vaak te maken met de problemen van vocht en schimmels. Vocht en schimmels zorgen voor een ongezonde leefruimte en is niet alleen slecht voor de staat van de woning maar ook zeer ongezond voor onze gezondheid. 

Veel van de schimmels en vocht worden door isolatie buiten de woning gehouden, maar helaas geldt dit niet in een slecht geventileerde woning. Bij de offerte opname wordt er dan ook altijd gekeken of de ruimte voldoende wordt geventileerd, bent u er niet zeker van of hiernaar is gekeken tijdens de inspectie vraag hier dan naar bij de adviseur.

Comments are closed.