Verduurzaming duurder voor lagere inkomens

Isoleren, let op het bouwjaar!
20th December 2017
Vloerisolatie of bodemisolatie ?
11th January 2018
Laat alles zien

Verduurzaming duurder voor lagere inkomens

Huurders en huishoudens met een laag inkomen betalen veel meer aan de verduurzaming.

De verduurzaming


Huishoudens met een lager inkomen en huurders betalen, in verhouding  tot eigen woning eigenaren en mensen met een hoger inkomen, veel meer om het energieverbruik duurzamer te maken. Eigenaren van een eigen woning kunnen, in tegenstelling tot huurders, vaak in aanmerking komen voor subsidies. En door het mislopen van deze subsidies en het feit dat energie duurder wordt, kost het afnemen van energie voor huurders behoorlijk wat meer de aankomende jaren.

Ben je als eigenaar van een woning een aantal jaren geleden al gestart met het verduurzamen van de woning? dan zul je weinig merken van de verhoging van de energiekosten. De woning zal namelijk nauwelijks gebruik maken van gas geleverd door een energieleverancier.

Voor het verduurzamen van de woning zijn er verschillende mogelijkheden hierbij kan gedacht worden aan woning isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Helaas is, tot zo ver bekend, de subsidiepot voor woning eigenaren op. Dit bekent dat ook woning eigenaren die nu kiezen voor verduurzaming de gehele klus uit eigen zak moeten betalen.

Huurders


Vaak hebben de eigenaren van een huurwoning geen zeggenschap over de verduurzaming van de woning, zonde want er wordt daardoor vaak veel geld betaalt aan het warm stoken van de woning. In een, bijvoorbeeld, iets wat oudere woning met enkel glas merk je snel dat het buiten kouder of winderig wordt. De invloeden van buiten trekken snel de woning binnen. Hierdoor moet je behoorlijk stoken om de woning aangenaam warm te maken, en dat kost geld.

Zelfs met alleen het laten plaatsen van dubbelglas in een huurwoning kan de huurder flink besparen op de energiekosten. En een hoger wooncomfort en een lagere energierekening dat wilt toch iedereen ?! Veel woningverhuurders zien echter niets in het verduurzamen van de woning, de verduurzaming van een woning kost een hoop geld en gezien de huurder de verhoging van de energie betaald merkt de verhuurder er niets van.

Voor huurders is het nog niet mogelijk bij de verhuurder een verduurzaming af te dwingen. Er is in december aangedrongen op een motie waarin staat dat je als huurder een voorstel moet kunnen doen aan de verhuurder waarin je bijvoorbeeld zegt voor dubbel glas of een goede isolatie  meer huur zou willen betalen.

Energieakkoord


Toch is het voor de verhuurder, net als de eigenwoning eigenaren, door het nieuwe energieakkoord niet mogelijk de verduurzaming van de woning te laten voor wat het is. Het wordt voor iedere woning namelijk verplicht mee te werken aan een schoner, duurzamer en energiezuiniger Nederland. Voor meer over het energieakkoord lees
de blog op onze website.

Comments are closed.