Verwijderen oude spouwmuurisolatie

Dé oplossing tegen muggen: Kruipruimte isolatie!
19th January 2018
Spouwmuurisolatie checklist
24th January 2018
Laat alles zien

Verwijderen oude spouwmuurisolatie

In het verleden zijn de spouwmuren van woningen in Nederland gevuld met isolatieproducten die niet meer voldoen aan de eisen. Het isolatie materiaal is in vele gevallen verzakt en heeft daardoor de isolerende werking  verloren. Anno 2017 blijkt dit voor behoorlijk wat problemen te zorgen zoals vochtdoorslag, weinig tot geen comfort verhoging in de woning en schimmelplekken op de binnenmuren.

Om deze woningen weer opnieuw te isoleren, zodat de eigenaar  weer volop kan genieten van alle voordelen die isolatie met zich mee brengt, moet eerst de oude isolatie verwijderd worden. Op deze werkzaamheden zoomen we deze keer iets meer in.

De situatie


In de jaren 70 is men begonnen met het isoleren van spouwmuren en dit gebeurde op een enorm grote schaal. De isolatiematerialen welke vooral werden gebruikt zijn schuim- en wolsoorten, destijds de topproducten op de markt. Anno 2017 is de isolatiemarkt verder ontwikkeld en zijn er tal van producten welk beter presteren op alle vlakken. Om deze reden wordt er in sommige gevallen dan ook gekozen om de oude isolatie te verwijderen en opnieuw de spouwmuur te isoleren.

Naast de prestatie die veel minder blijkt te zijn, zijn er ook talloze woningen waarbij de isolatie zodanig is verzakt, verpulverd of verpoedert dat dit meer nadelen dan voordelen biedt. De aanwezige isolatie heeft geen enkele isolerende waarde meer en daarnaast  bestaan er veel koudebruggen. Voor een goede isolerende waarde is het belangrijk geen/ zo min mogelijk koudebruggen te creëren op deze manier komt de isolatie het beste tot zijn recht.

Het ingezakte isolatie materiaal zorgt in zo’n geval niet alleen voor een minimale isolatiewaarde maar vaak ook voor vochtproblemen. 

Vochtproblemen door oude spouwmuurisolatie


Zoals zojuist kort besproken kan oude spouwmuurisolatie zijn isolerende werking geheel verliezen en zorgen voor  vervelende problemen zoals vocht. Vochtproblemen worden eigenlijk veroorzaakt door de koudebruggen die ontstaan in de spouwmuur.

Door de koudebruggen komt het douwpunt van de spouwmuur weer tegen de binnenmuur te liggen. Omdat de vochtige lucht vanuit de woning zal gaan condenseren op de plaats waar koud en warm elkaar ontmoeten zorgt dit voor vochtproblemen in/op de binnenmuren. Dit kan resulteren in vocht- en weerplekken op de muren aan de binnenzijde van de woning.

Oude isolatie verwijderen


Om bovenstaande problemen te voorkomen is het raadzaam de oude isolatie te laten inspecteren en waarnodig te laten verwijderen of bijvullen met het juiste opvulproduct. Wanneer je ervoor kiest om de spouwmuurisolatie te verwijderen kies er dan voor om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf met opgeleid personeel en de juiste materialen.

Normaliter worden er, tijdens de verwijder werkzaamheden, uit de onderzijde van de gevel een aantal bakstenen gehaald. Aan de bovenzijde van de gevel worden , met een speciaal patroon, enkele gaten in de gevel geboord.  Dan kunnen de werkzaamheden pas echt beginnen…

Doormiddel van een grote ‘stofzuiger’ wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van de muur opgezogen, om er zeker van te zijn dat alle isolatie uit de muur komt worden er door de geboorde gaten lucht in de spouwmuur gespoten.  Na het leeg halen van de spouwmuur kan men de spouw opnieuw vullen.

Meer informatie


SCHOTGROEP Isolatie heeft naast het opvullen van de spouwmuur ook ervaring met het verwijderen van oude spouwmuurisolatie. Ben je benieuwd naar de huidige situatie van de spouwmuur van jouw woning? Neem contact op met één van onze isolatie specialisten en plan een inspectie met ons in. Door het gebruik van een thermografische camera en/of een endoscoop kunnen onze specialisten de huidige situatie perfect beoordelen en jou het juiste advies geven.

  

Comments are closed.