Vleermuizen in spouwmuur, wat nu!

Het is lente, tijd om te besparen!
10th April 2018
Verdwijnt bodemisolatie naar de buren?
19th April 2018
Laat alles zien

Vleermuizen in spouwmuur, wat nu!


We zijn het al verschillende keren tegen gekomen… vleermuizen in de spouwmuur. De vleermuizen houden zich vooral in de winter schuil in de spouwmuur van woningen, het is een relatief warme en donkere plek dus ideaal om de winter door te brengen.

Help, ik heb vleermuizen in de spouwmuur!


Omdat wij tijdens de inspectie, via een speciaal cameraatje, een kijkje nemen in de spouwmuur kunnen we snel en gemakkelijk zien of er ‘bewoners’  in de spouwmuur aanwezig zijn.  Er moet dan gekeken worden naar;

  1. Liggen er vleermuizenpoepjes op de grond? De poep van vleermuizen is te vergelijken met deze van muizen, het bestaat voornamelijk uit insectenresten.
  2. Vind je geen uitwerpselen? Dan kunnen er alsnog vleermuizen in de spouwmuur aanwezig zijn, het is dan zaak om tijdens een warme zomeravond te kijken of je vleermuizen ziet vliegen en ziet ‘verdwijnen’ in de spouwmuur.

Wanneer dit het geval blijkt te zijn moeten er verschillende stappen ondernomen worden want vleermuizen zijn een beschermde diersoort, en mogen dan ook niet zomaar gedood worden. Het isoleren moet dus zeker even op zich laten wachten want eerst zullen de vleermuizen de spouwmuur moeten verlaten. 

Is het nodig de vleermuizen te verwijderen uit de spouwmuur?


Nee, Sinds 1973 zijn vleermuizen wettelijk beschermde dieren. Het is zaak dat je een ‘alternatieve woonruimte’ aan de vleermuizen aanbiedt zodat ze, hopelijk, uit de spouwmuur vertrekken. Vleermuizen verblijven trouwens normaliter alleen tijdens de kraamtijd, ongeveer 5 weken, op dezelfde plek want zodra de jongen volgroeid zijn zullen ze weer uitvliegen. Om de vleermuizen en jezelf een plezier te doen is het verstandig gewoon een aantal weken te wachten. Er kunnen in de tussentijd controles worden uitgevoerd of de vleermuizen zich nog in de spouwmuur bevinden. Zodra blijkt dat er geen vleermuizen in de spouwmuur aanwezig zijn kan er geïsoleerd worden.


Tijd om te isoleren!


Vleermuizen vertrokken uit de spouwmuur? Dat is een goed teken want nu kan er gestart worden met het isoleren van de spouwmuur, en jij genieten van een comfortabelere woning en een besparing op de energierekening! Op onze website zijn er verschillende informatieve stukken te vinden over spouwmuurisolatie. Ook in vorige blogs hebben we het er al eens over gehad. Wil je onze vorige blogs ook lezen? Druk dan snel op deze linkWil je weten hoeveel het kost om jouw woning te laten isoleren? Neem dan snel contact op met één van onze isolatie adviseurs via het contactformulier op onze website.

Comments are closed.