Vloerisolatie of bodemisolatie ?

Verduurzaming duurder voor lagere inkomens
10th January 2018
Isolatie positief voor woningverkoop
16th January 2018
Laat alles zien

Vloerisolatie of bodemisolatie ?

Vloer- en bodemisolatie beide isolatiemaatregelen die je kunt laten uitvoeren voor een energiezuinigere woning. Maar wat zijn de verschillen en welke maatregel past er nu eigenlijk het beste bij jouw woning.

Vloerisolatie VS Bodemisolatie

Wanneer het mogelijk is, is vloerisolatie de beste keuze. Deze isolatiemaatregel zorgt voor een flinke besparing en een merkbare comfortverhoging in de woning. Helaas is vloerisolatie niet in alle gevallen mogelijk te installeren, voor het installeren van deze maatregel de kruipruimte minimaal 50 cm diep zijn.

Bodemisolatie wordt dan ook vaak gekozen wanneer vloerisolatie niet tot de opties behoort. Isolatie van de bodem is tot in verhouding met vloerisolatie wel goedkoper. De jaarlijkse besparing is wel iets minder maar zeker de moeite waard. Met bodemisolatie kan je namelijk gemakkelijk 100,00 euro per jaar besparen.  Bodemisolatie zorgt naast een verhoging op het wooncomfort ook ervoor dat het aanwezige vocht vanuit de kruipruimte de woning niet meer kan binnen trekken.

Subsidie

Voor isolatiemaatregelen was er in 2016 en 2017 een subsidieregeling. Helaas is de huidige subsidiepot op en zal je wanneer je nu kiest voor isolatie de klus uit eigen zak moeten betalen. Wanneer en of er een nieuwe subsidiepot komt is tot op heden niet bekend.

Wanneer kan je isoleren?

Isolatie van de vloer- en/of bodem kan worden toegepast bij woningen met een onderste verdieping die op de grond staat. Bij een appartement kan wel geïsoleerd worden aan de bovenzijde van de vloer, hier wordt niet vaak voor gekozen omdat dit een behoorlijke verbouwing met zich meebrengt.

Waarom isoleren?

Een comfortabele woning door isolatie is naast de besparing op de gasrekening één van de redenen waarom woning eigenaren kiezen voor na- isolatie. Bij bodem- en vloerisolatie ligt de Rc waarde rond de 3.5. Maar omdat tussen de begane grondvloer en bodemisolatie nog relatief koude lucht zit, zal de vloer met deze isolatiemaatregel nog net zo koud aanvoelen als zonder isolatie. Vloerisolatie zorgt daarin tegen wel degelijk voor een merkbare warmere begane grondvloer, er kan 3 tot 4 graden verschil tussen zitten.

Het combineren van deze isolatiemaatregelen is mogelijk maar in vele gevallen overbodig. De isolatie verdubbelt zich namelijk niet automatisch, het zal een klein beetje extra werken ten opzichte van één isolatiemaatregel in de kruipruimte. Het is raadzamer je geld in een andere maatregel te steken. Hierbij kan gedacht worden aan dak- of spouwmuurisolatie.

Andere maatregelen

Naast bodem- en vloerisolatie zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om het wooncomfort te verhogen en tegelijkertijd te besparen op de energierekening. Andere isolatiemaatregelen zijn;

Daarnaast is het mogelijk de woning extra te isoleren door isolerend glas te laten plaatsen. Het verschil tussen dubbel glas en het isolerende glas is net zo groot als het verschil tussen enkel- en dubbelglas.

Vragen of wilt u een informatiepakket ?

Wil je meer informatie over isolatie en de verschillende maatregelen of benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning ? Neem dan contact op met één van onze isolatie specialisten. Tevens zenden wij u graag een informatiepakket toe zodat u alles weet over isolatie!

Comments are closed.