Vocht en schimmels in de woning

Thermografisch onderzoek
30th November 2017
Isoleren, doe het nu!
7th December 2017
Laat alles zien

Vocht en schimmels in de woning

In vochtige, slecht geïsoleerde woningen heb je sneller last van schimmels dan in een droge, geïsoleerde woning. Een vochtige woning is vaak te herkennen aan schimmel of vochtplekken op de muren of plafonds. Ook zijn beslagen ramen en een muffe lucht een teken van een vochtige woning. Omdat vochtproblemen niet alleen slecht zijn voor de woning maar ook voor je gezondheid is het van belang op zoek te gaan naar de oorzaak.

Het herkennen van een vochtprobleem


Een vochtprobleem is vervelend en zeer slecht voor de gezondheid. Daarom is het handig om te weten hoe je een vochtprobleem kan herkennen.

  • Een muffe, grondige geur
  • Loslatend behang of stucwerk
  • Schimmelvorming op kozijnen
  • Condens op ramen
  • Last van verschillende insecten in woning
  • Zwarte kringen op de muren en plafonds

Wat kunt u zelf doen ?


Ik heb het al eerder aangegeven in een vorige blog maar noem het nogmaals, ventileren. Ventileren is één van de beste manieren om vocht en schimmels tegen te gaan. Bij veel geurtjes of activiteit in de woning is het raadzaam extra te ventileren zo voorzie je de woning van voldoende frisse lucht.

Bij het koken, douchen of drogen van de was is het zeer belangrijk de vochtproductie minimaal te houden.  Zet bijvoorbeeld de mechanische ventilatie nooit uit.  Het is zelfs raadzaam deze tijdens en een half uur na het douchen op de hoogste stand te zetten, zo weet je zeker dat de badkamer vrij is van vocht.

In sommige gevallen is het al te laat, en zijn er vocht en schimmelplekken aanwezig in de woning. Gelukkig is het mogelijk de schimmels te verwijderen. De plekken door een gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen is vaak behoorlijk kostbaar, maar werkt meestal wel voor een langere periode. Er zijn ook goedkopere middelen op de markt om zelf mee aan de slag te gaan. We komen dan uit bij de schimmelreinigers op chloorbasis deze werken meestal tijdelijk maar bij regelmatig gebruik kan het een uitkomst zijn.

De oorzaken en oplossingen 


1. Optrekkend vocht door onvoldoende isolatie
Het probleem van optrekkend vocht komt vaak via de fundering, kruipruimte of spouwmuur de woning binnen. De waterstand in de kruipruimte zorgt voor vocht, schimmels en een muffe geur. Door het aanbrengen van spouwmuur, bodem of vloerisolatie verdwijnen deze problemen.

2. Condensatie door menselijke activiteiten
In de woning wordt geleefd en dat zorgt voor vocht. Koken, douchen, wassen  en zelfs een grote groep visite het zorgt allemaal voor extra vocht in de woning. Om goed te ventileren en gebruik te maken van de afzuigkap en mechanische ventilatie hoeft dit geen probleem te zijn.

3. Onvoldoende ventilatie
Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt in een woning zijn er 9/10 keer vocht en schimmels aanwezig. Om verdere vochtproblemen te voorkomen is het raadzaam de mogelijkheden voor extra ventilatie eens te bekijken. Zijn er ventilatieroosters aanwezig in deuren of ramen? zet deze dan open. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen, ventilatie is 24 uur per dag 7 dagen in de week aanvoer van frisse lucht.

TIP! Ook al klinkt de tip tegenstrijdig maar ventileren zorgt zelfs in de winter voor lagere stookkosten. Vochtige lucht verwarmen en warm houden kost veel meer energie dan frisse en droge lucht.

Isolatie tegen vocht en schimmels!


Heeft u last van optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of spouwmuur en wilt u de oorzaak aanpakken ? Dan bent u aan het juiste adres. SCHOTGROEP heeft voor ieder probleem een oplossing, zo ook voor vocht en schimmels! Voor meer informatie zijn wij te bereiken via 078- 677 70 25. 

Comments are closed.