Weg met tocht in huis!

Aanbrengen bodemisolatie
21st March 2018
De oud vertrouwde CV- ketel lijkt te verdwijnen
29th March 2018
Laat alles zien

Weg met tocht in huis!

Als we het hebben over comfortabel wonen hebben we het niet over tocht. Tocht voelt koud aan en zorgt dus voor een lager wooncomfort. Vandaag geven wij jullie graag wat informatie om tocht in huis te voorkomen!

Het dichtmaken van naden en kieren


Bij woningen met veel naden en kieren valt energie besparen niet echt mee. Er wordt vaak zelfs meer gestookt om de tempratuur in de woning behaaglijk te houden. Zonde want dat kost je behoorlijk wat extra geld. Het dichtmaken van naden en kieren is dan ook zeker een goed begin en dat kan zelfs met een klein budget.

Het dichtmaken van naden en kieren kan gedaan worden met bijvoorbeeld;

  • Tochtstrips
  • Tochtbanden
  • Kit

Door het aanbrengen van deze relatief goedkope maatregelen zorg je voor een hoger comfort en een lagere energierekening.

Goed voor de portemonnee en het milieu


Omdat tocht zorgt voor een minder comfortabele woning en we daardoor meer gaan stoken is dit ook slecht voor het milieu. Dus het aanpakken van tocht is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Het naad en kier vrijmaken van de woning zorgt voor een vermindering van het gasverbruik van ongeveer 80 m3 per jaar.

Wanneer je echt wilt bijdragen aan een beter milieu is het raadzaam te kiezen voor een materiaal met een lange levensduur.

GEEN tocht, WEL ventilatie!


Ondanks we tocht graag buitenshuis houden is het belangrijk de woning goed te ventileren. Ventilatie is namelijk belangrijk bij het voorkomen van bijvoorbeeld schimmels en weerplekken. Een slechte ventilatie in een woning of ruimte kan zelfs zorgen voor gezondheidsproblemen.

De aanvoer van verse, schone lucht is heel belangrijk. Goede ventilatie zorgt trouwens niet voor tocht, wil je meer informatie over het goed ventileren van je woning? Lees dan snel onze blog

Aan de slag!


Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk te weten welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor de klus. Mocht je zelf deze keuze niet kunnen maken is het raadzaam je situatie te bespreken met een specialist.

Het plaatsen van bijvoorbeeld tochtstrips bij de buitendeuren en openslaande delen van ramen kan zeer eenvoudig gedaan worden. Je kunt voor deze klus zelf naar de bouwmarkt gaan en kiezen voor bijvoorbeeld;

  • Zelfklevende tochtstrips
  • Opbouw tochtstrips
  • Kit

Bovenstaande materialen zorgen allen voor minder tocht in huis. Bij de opbouw tochtstrips is het belangrijk dat je een hamer en een aantal spijkertjes bij de hand hebt zodat je de tochtstrip kunt bevestigen.

Zoek de naden en kieren


Nu we weten waarom en hoe we naden en kieren kunnen dichten, is het wellicht handig jullie kennis te laten maken met de meest voorkomende ‘tocht veroorzakers’ !

Op 1 staan de kozijnen. Kozijnen zorgen vaak voor tocht door onjuiste of onvoldoende tochtwering. Het plaatsen van tochtstrips tussen openslaande delen en het kozijn of kit langs het glas zijn dan ook zeer raadzaam.

Op de begane grond van de woning zijn vooral naden en kieren te vinden in en rondom de meterkast, de voordeur en de brievenbus.

Comments are closed.