Zoldervloer isolatie

Groen energielabel loont!
26th January 2018
Woonwijkvereniging de Volharding kiest voor duurzame kruipruimtes!
3rd February 2018
Laat alles zien

Zoldervloer isolatie

Dakisolatie kost een hoop geld, maar omdat er via het dak de meeste warmte verloren gaat is het de topper onder de isolatie maatregelen. Een dak zonder isolatie is namelijk de grootste energieverspillers in de woning. Omdat dakisolatie behoorlijk aan de dure kant is, laten de meeste woning eigenaren deze isolatiemaatregel liggen tot het laatste.

Zoldervloer isolatie is een zeer goede, goedkopere oplossing om het warmte verlies via het dak tegen te gaan. Vooral voor woningen waar de zolder niet if nauwelijks wordt gebruikt is zoldervloer isolatie een uitkomst.

Wanneer je deze isolatie maatregel kiest heb je waarschijnlijk wel een aantal vragen. Hoe werkt het isoleren van de zoldervloer en welke isolatie materialen zijn hiervoor geschikt ? In onderstaande tekst geven wij je antwoord op verschillende vragen.

Zoldervloer isolatie in het algemeen


Woningen waarbij de zolder niet of nauwelijks wordt gebruikt zijn perfect voor het isoleren van de zoldervloer. Wanneer de zolder bijvoorbeeld alleen als opslagruimte wordt gebruikt is het zonde deze ruimte mee te verwarmen.

De isolatie van de zoldervloer zorgt ervoor dat je het energieslurpende verlies tegengaat. Isolatie van de zoldervloer is op 2 manieren mogelijk namelijk;

  1. Bij een zoldervloer met tussenruimte, de ruimte tussen de vloerbalken en de vloer kan worden gevuld met isolerend materiaal. Door het boren van een aantal gaten wordt er isolatiemateriaal in de holle ruimte aangebracht.
  2. Wanneer er geen holle ruimte onder de vloer aanwezig is, is de mogelijkheid er om te isoleren met een isolerende folie, dekens of platen. Voor het plaatsen van dit isolerend materiaal moet de huidige dekvloer worden verwijderd. De dekvloer kan later weer over het isolerende materiaal worden aangebracht.

Zoldervloer- VS dakisolatie


Het isoleren van de zoldervloer is een goede investering omdat je er behoorlijk wat energie door gaat besparen.  Je hoeft je stookgedrag niet eens aan te passen om deze besparing te realiseren want de warmte ontsnapt niet meer via het dak en dus voelt de woning langer warmer aan. Door het langer warm blijven van de woning verhoog je tevens ook het wooncomfort.

Het is een relatief goedkope oplossing en levert dus behoorlijk wat op, voor een gemiddelde zolder is de investering tussen de 1000,00 en 1500,00 euro. Het geïnvesteerde bedrag kan zich terug verdienen binnen 3 jaar. Uiteindelijk ligt de daadwerkelijke terugverdientijd natuurlijk aan je stookgedrag.

Dakisolatie kost daarin tegen behoorlijk wat meer, en daarvan is de terugverdientijd ook een stuk langer. De kosten voor dakisolatie liggen voor een gemiddelde woning tussen de 1500,00 en 4000,00 euro. De terugverdientijd van dakisolatie ligt tussen de 4 en 6 jaar.

Verschillende producten en hun voor- en nadelen


Voor het isoleren van de zoldervloer kan je kiezen uit verschillende producten. Omdat de materiaalkeuze afhangt van de manier van isoleren is het belangrijk het juiste materiaal te kiezen met de hoogste isolatiewaarde.

Voor het vullen van vloeren met tussenruimten kan er gekozen worden voor de volgende materialen;

Vlokken- of Parels kunnen in de tussenruimten worden aangebracht als isolatiemateriaal. De vlokken of parels zullen de gehele holle ruimte gemakkelijk opvullen ook zijn veel van deze materialen ongevoelig voor schimmels en ongedierte waardoor het niet tot nauwelijks zal rotten. Ideaal aangezien je geen schimmels of andere ongedierte in je vloeren wilt hebben.

Helaas heeft deze manier van isoleren ook een nadeel, het kan lastig zijn de isolatie aan te brengen over grotere oppervlakte.  En daarbij zijn vooral de vlokken minder geschikt voor het opvullen van vochtige ruimten.

Schuim als isolatie materiaal is voor het opvullen van de holle ruimte ook een mogelijkheid. Het schuim zal expanderen (uitzetten) waardoor het vervolgens de gehele ruimte opvult.

De voordelen van schuim zijn dat het makkelijk aan te brengen is en het zich vormt na dat het aangebracht is, daarbij dicht het direct alle mogelijk aanwezige voegen en kieren. Wanneer je kiest voor het juiste isolatieschuim kan je er een hoge isolatiewaarde mee bereiken.

Omdat ieder isolatiemateriaal nadelen heeft, heeft schuim deze ook. Het aanbrengen van schuim is, in vergelijking met de andere producten, minder milieuvriendelijk en na installatie lastig te verwijderen.

Isolatieplaten kan worden gebruikt bij het isoleren van de vloeren zonder tussenruimten. De platen zijn in verschillende maten, vormen en materialen te verkrijgen. Sommige platen worden zelfs kant-en-klaar geleverd wat betekend dat deze niet meer afwerkt hoeven te worden.

De voordelen van isolatieplaten zijn dat de platen dampdicht of dampopen verkrijgbaar zijn, een hoge isolatiewaarde hebben en daarnaast is het eenvoudig grote oppervlaktes te bedekken.

Isolatieplaten zijn helaas relatief duur in vergelijking met andere mogelijkheden, minder milieu vriendelijk en met dit isolatiemateriaal is het lastiger voegen en kieren te dichten. Deze drie aspecten behoren dan ook tot de nadelen van de isolatieplaat.

Isolatiefolie- of dekens
Het isoleren van de zolder met folie of dekens kan in beide gevallen worden gebruikt. Bij dekens worden er vaak gebruik gemaakt van glas- of steenwoldekens. Naast de dekens is het gebruik van folie een zeer goede optie.

De voordelen van deze isolatieproducten zijn dat het eenvoudig aan te brengen is op grotere oppervlakte, een milieu vriendelijk materiaal is en het weinig ruimte in beslag neemt.

De isolatiedekens zijn helaas vaak wat minder goed bestent tegen rot en schimmels, hierdoor is het gebruik van dekens minder geschikt voor de wat vochtigere woningen.

Meer informatie of toch nog een andere vraag?


Wil je naar aanleiding van bovenstaande meer informatie ontvangen, of je huidige situatie bespreken met één van onze isolatiespecialisten ? Neem dan contact op via 0786777025 of stuur ons een mail. Wij informeren en adviseren je graag over de juiste isolatie voor de zolder van jouw woning.

Comments are closed.